به دنبال گسترش وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ هستیم
دکتر محمدجواد کارگر مدیر گروه ارشد کامپیوتر دانشگاه علم و فرهنگ ، دکتری رشته فناوری اطلاعات از دانشگاه UPM مالزی است. دکتر کارگر ، در گفتگویی با خبرنگار سیناپرس از مزایای گروه کامپیوتر دانشگاه علم و فرهنگ و برنامه های آینده این گروه صحبت کرد.
درباره رشته کامپیوتر دانشگاه علم و فرهنگ و فعالیت های این گروه توضیح دهید.
گروه کامپیوتر در مقطع کارشناسی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد دانشجو دارد؛ در هر سه مقطع دانشجویان در رشته نرم افزار مشغول به فعالیت هستند.
از لحاظ بعد توسعه ای، پیگیر اخذ مجوز برای رشته تجارت الکترونیک بودیم که توافقات نهایی انجام شد، البته به دفترچه نرسید و قرار است اگر مشکلی بوجود نیاید در تکمیل ظرفیت و برای سال تحصیلی جدید در مقطع ارشد دانشجو بپذیریم.
برنامه ای برای پذیرش دانشجو در مقطع دکتری هم دارید؟
پیشنهادی به دانشکده فنی مهندسی و آموزش دانشگاه ارائه کردیم؛ ولی با توجه به محدودیت هایی که وزارت علوم تعیین کرده بود، تصمیم بر این شد که فعلا در مقطع دکتری، رشته نرم افزار را شروع نکنیم و از سال آینده قرار است این رشته در این مقطع به مجموعه اضافه شود.
یکی از رویدادهایی که اخیرا در این دانشگاه رخ داده، کنفرانس وب پژوهی بوده، این کنفرانس چه دستاوردهایی داشته و چه نتایجی از این کنفرانس حاصل آمده است؟
یکی از مهمترین رویدادهایی که در دانشگاه انجام می شود کنفرانس وب پژوهی است ومیشود گفت معتبرترین کنفرانسی است که از نظر علمی در سطح دانشگاه برگزار می شود.
ما از سه سال پیش این بحث را شروع کردیم . با توجه به این که تحقیقات به صورت تخصصی در بحث پژوهشی در این بخش انجام نشده بود و کنفرانسی به این نام در کشور نداشتیم که به صورت تخصصی در حوزه وب فعالیت کند این تصمیم را گرفتیم که طبق وظایف و فعالیت هایی که جهاد دانشگاهی تعیین کرده در فعالیتی قدم بگذاریم که تاکنون کار نشده است.
این کنفرانس اهداف متفاوتی را دنبال میکرد از جمله اینکه فعالیتی به صورت متمرکز انجام بشود که تاکنون انجام نشده است.از طرف دیگر معمولا وقتی میخواهیم موضوعی را مطرح و واژه ای به ادبیات یک کشور اضافه کنیم مباحث فرهنگی اهمیت می یابد. به عنوان مثال، 4 سال پیش وقتی حرف از وب پژوهی میشد کسی نمیدانست این واژه دقیقا چیست درصورتیکه اگر الان در اینترنت واژه وب پژوهی را جستجو کنیم با مطالب زیادی در این رابطه روبرو می شویم و وب پژوهی به عنوان تگ در این فضا به سرعت در حال نشر است. این هم یکی دیگر از اهداف کنفرانس بود که تا حد زیادی به این مسئله رسیدیم.
بحث بعدی این بود که وقتی در جایی از کشور حرف از پژوهش در وب می شود نام دانشگاه علم و فرهنگ به میان بیاید هرچند تاکنون نتوانستیم این امر را بطورکامل تحقق ببخشیم ولی تا حد زیادی به آن نزدیک شدیم و می توانیم با برنامه ریزی دقیق تر و اجرای جدی تر آن را محقق کنیم به نحوی که هر کس در هر جایی قصد دارد پژوهشی در حوزه وب انجام دهد به یاد دانشگاه علم و فرهنگ بیفتد.
در قدم های بعدی تصمیم داریم رشته هایی مرتبط با وب اضافه کنیم یا اینکه مجله ای در این خصوص تدارک دیده ایم که اخذ مجوز آن در وزارت ارشاد به تصویب رسیده و منتظر تصمیمات وزارت علوم هستیم . این خود امتیازی برای وب پژوهی، گروه کامپیوتر و در نهایت دانشگاه علم و فرهنگ محسوب می شود.
تفاوتی که کنفرانس وب پژوهی با کنفرانس های دیگر پیدا کرد این است که علی رغم اینکه در رسانه ها بازتاب خوبی داشت خیلی به دنبال بحث رسانه ای در این موضوع نبودیم و بیشتر هدفمان تولید محتوا بود که بتوان بعدها از آن استفاده کرد و چون بعد کیفی برایمان مهم بود، حرکت کنفرانس هم به سمت کیفی بود.برای مثال تعداد مقالاتی که در سال اول برگزاری کنفرانس برای ما ارسال شد از سال سوم بیشتر بوده و این یعنی از لحاظ کمی رشد نکردیم. ولی از لحاظ کیفی می بینیم بخش زیادی از مقالاتی که سال اول برای ما ارسال شد از دانشگاه های درجه پایین تر و ناشناخته تر بودند. ولی در سال اخیر دانشگاه های درجه بالای کشور به کنفرانس مقاله ارسال کردند .این خود باعث شد پایگاه IEEE که جزو پنج پایگاه برتر دنیا در زمینه انتشار مقالات است، مقالات این کنفرانس را در سال دوم در سایت خود منتشر کند و این کنفرانس را به ثبت برساند.
بحث دیگر بخش بین الملل کنفرانس است که میتوان خیلی روی آن فعالیت کرد و مخاطب بیشتری از کشورهای خارجی جذب کرد. به صورتی که ما در سال سوم از کشورهایی مثل مالزی، هند، برزیل و چند کشور اروپایی مقاله داشتیم و اگر دانشگاه در بخش بین الملل همکاری های لازم را داشته باشد ما میتوانیم کشورهای شرکت کننده در کنفرانس را در پنج سال به بیست کشور ارتقا دهیم.
پس این برنامه وجود دارد که این کنفرانس به صورت مستمر و هر سال برگزار کنید؟
بله پس از برگزاری سومین دوره حالا ما برای برگزاری چهارمین دوره اقدام کردیم و توانستیم مصوبه هیات امنای دانشگاه را بگیریم . کم کم فعالیت های مرتبط با برگزاری چهارمین دوره آغاز می شود و مراحل پیش میروند و دبیرخانه کنفرانس دبیرخانه دائمی است . قدم بعدی ما این است که دانشگاه علم و فرهنگ را مرکزی برای پژوهش در حوزه وب معرفی کنیم چراکه با توجه ورود دانشگاه های رده بالا در حوزه آی تی، ورود یک دانشگاه غیرانتفاعی نیازمند ایجاد یک سابقه خوب است.
با فعالیت هایی که در گروه کامپیوتر صورت گرفته دانشگاه علم و فرهنگ چهره خوبی از خود در زمینه آی تی نشان داده، به طوری که وقتی دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه علم و فرهنگ برای مقطع کارشناسی ارشد به دانشگاه رده بالاتر می رود، حرف زیادی برای گفتن دارد و از جایگاه خوبی برخوردار هستند.
بخش بزرگی از نتایج کنفرانس، نتایج حاصل شده از حواشی آن است، مانند مقالاتی که ارسال شده، قراردادهایی که بسته شده و مواردی از این قبیل که باعث می شوند یک کنفرانس به موفقیت برسد. برای مثال اگر در گذشته شخصی میخواست مقاله ای را در پایگاهی خارجی به ثبت برساند باید به خارج از کشور سفر میکرد ولی اکنون این کار از داخل کشور و با برگزاری اینگونه کنفرانس ها مقدر شده است. به همین دلیل کاری با برکت است و افراد زیادی را ذی نفع میکند و تحرک خوبی را بوجود می آورد.
سعی ما در گروه کامپیوتر این بوده که همیشه از اساتید با کیفیت استفاده کنیم.
نظر شما در مورد جذب دانشجویان به بازار کار چیست؟
جذب دانشجو به بازار کار قبل از فارغ التحصیلی مشکلاتی برای ما به وجود آورده است. تمام دانشجویان ما در مقطع کارشناسی ارشد در بازار کار حضور دارند . این اتفاق در بین دانشجویان کارشناسی هم ما وجود دارد و به یک مشکل تبدیل شده است؛ دانشجو قبل از فارغ التحصیلی جذب بازار کار می شود و از درس خود عقب میماند و چار افت معدل میشود. به همین دلیل دنبال تدابیری هستیم که دانشجو قبل از اتمام درس وارد بازار کار نشود.