برگزاری اجلاس سراسری کارگروه‌های تخصصی برنامه‌ریزی و گسترش وزارت علوم

اجلاس سراسری کارگروه‌های تخصصی برنامه‌ریزی و گسترش وزارت علوم به میزبانی دانشگاه تربیت مدرس برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علم و فرهنگ، این اجلاس با هدف آشنایی اعضای جدید کارگروه‌های تخصصی با آخرین دیدگاه‌ها و انتظارات در سیاست‌های علم و فناوری کشور برگزار گردید.

دکتر شریعتی نیاسر درخصوص برگزاری این اجلاس گفت: تصمیمات کلان و اساسی وزارت علوم در شورای گسترش و برنامه‌ریزی اتخاذ می شود. وظیفه اصلی این شورا ذیل شورای گسترش و برنامه ریزی آموزش عالی، سه کمیسیون «برنامه ریزی»، «گسترش» و «پژوهش و فناوری» فعالیت می‌کنند که تصمیم‌سازی‌های خود را در حوزه‌های مختلف علم و فناوری از طریق کارگروه‌های تخصصی انجام می‌دهند.

وی افزود: قریب به ۷۰ کارگروه در حوزه معاونت آموزشی فعال است که توسط یک دبیرخانه که در دفتر برنامه‌ریزی مستقر است هماهنگ می‌شوند. هر کارگروه متشکل از ۷ تا ۱۵ عضو است که در مجموع و با میانگین ۱۲ عضو، بیش از ۷۰۰ عضو برجسته هیئت علمی از دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و انجمن‌های علمی را شامل می‌شوند.

معاون آموزشی وزارت علوم، وظیفه اصلی این کارگروه‌ها مطالعه و آگاهی از تحولات علم و فناوری در دنیا و در ایران و روزآمدسازی، کارآمدسازی و بومی‌سازی علم و روش‌های علمی در قالب برنامه‌های درسی و تصمیم‌سازی‌های مرتبط با ساماندهی و متوازن‌سازی گسترش آموزش و پژوهش در کشور است.

وی افزود: در ماه‌های پایانی سال ۱۳۹۷ اعضای این کارگروه‌ها برای نخستین بار از طریق «رأی‌گیری الکترونیکی» توسط همکاران خود در سراسر کشور برگزیده شدند و اکنون برای دور جدید فعالیت به مدت ۲ سال آماده می‌شوند. بر این اساس حوزه معاونت آموزشی با هدف آشنایی اعضای جدید این کارگروه‌های تخصصی با آخرین دیدگاه‌ها و انتظارات در سیاست‌های علم و فناوری کشور که این اعضا به طور مستقیم از زبان مراجع اصلی وزارت علوم می‌شنوند و طرح سازوکارهای اجرایی مرتبط از سوی مدیران کل دفاتر ستادی، در یک اجلاس بزرگ از آنان دعوت به عمل آورده است.

دکتر مجتبی شریعتی نیاسر در اجلاس سراسری کارگروه‌های تخصصی و برنامه ریزی وزارت علوم که امروز در دانشگاه تربیت مدرس در حال برگزاری است، گزارشی از وضعیت فعلی دانشگاه‌ها در عرصه‌های مختلف آموزشی ارائه داد و افزود: وضعیت دانشگاه‌های کشور از سال ۵۷ تا ۹۲ به این شکل است. تعداد دانشجو از ۱۷۵ هزار نفر با افزایش ۲۷ برابری به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دانشجو در کشور افزایش یافته است و همچنین تعداد اعضای هیأت علمی طی این سال‌ها از سه هزار نفر به بیش از ۸۰ هزار هیأت علمی رسیده و تعداد مؤسسات آموزش عالی در این مدت نیز از ۲۴۰ مرکز به ۲ هزار و ۸۵۰ مرکز ارتقا یافته است.

وی همچنین یادآور شد: رویکرد وزارت علوم در دوره جدید یکپارچه سازی در عرصه آموزش و پژوهش است بر این اساس باید مرتبطین این دو حوزه به مسائل و مشکلات اجتماعی و نقش تأثیرگذاری در تصمیم سازی و کمک به تصمیم گیری منطقی را مدنظر قرار داده و این افراد ارجاع حداقلی به مصادیق اجرایی داشته باشند.

دکتر شریعتی نیاسر در ادامه به آئین نامه اخیر دکتری که به دانشگاه‌ها ابلاغ شد اشاره کرد و گفت: یکی از بندهای این آئین نامه این است که رشته‌ها دارای پیوست شغلی باشند و اعضای کارگروه‌های تخصصی برنامه ریزی و گسترش آموزش عالی در دانشگاه‌ها باید پیوست شغلی رشته‌ها را به خوبی تعریف کنند تا ما بتوانیم اجازه ایجاد این رشته‌ها را بدهیم.

به گفته وی، در حال حاضر برخی از رشته‌های مقطع دکتری به صورت غیر هدفمند است و بیش از ۱۰۰ هزار دانشجوی دکتری در کشور داریم که به این تعداد نیاز نیست و بر اساس برنامه جدید در وزارت علوم تعداد دانشجویان دکتری باید هدفمند شوند.

گفتنی است؛ دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو که چهار دوره به عنوان رییس کارگروه‌ تخصصی برنامه‌ریزی و گسترش رشته گردشگری فعالیت داشت، بار دیگر در پنجمین دوره این کارگروه از طریق «رأی‌گیری الکترونیکی» در سراسر دانشگاه‌های کشور، برگزیده شده است.