نشست مشاور سازمان جهانی گردشگری با متخصصین دانشگاهی در علم و فرهنگ
روند اجرایی تدوین برنامه جامع گردشگری کشور با حضور مشاور سازمان جهانی گردشگری آغاز و نخستین نشست دانشگاهی این برنامه در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علم و فرهنگ؛ مارچلو نوتاریانی-مشاور سازمان جهانی گردشگری UNWTO))- امروز-یکشنبه 17 آذرماه- در دیدار با متخصصین دانشگاهی حوزه گردشگری در دانشگاه علم و فرهنگ با ابراز خرسندی از حضور در جمع دانشگاهی ها گفت: برای جمعآوری اطلاعات تدوین برنامه به ایران آمده ام چون هر دپارتمان نقش و جایگاه خودش را در این برنامه جامع دارد و قطعا قرار نیست بدون مشورت متخصصین دانشگاهی گردشگری برنامه ای تهیه شود و حتما نظرم این است که این برنامه با مشارکت بخش های علمی- دانشگاهی و اجرایی آماده شود.
مارچلونوتاریانی گفت: بحث برنامهریزی، پروسهای زمانبر و شکلپذیر است و باید از تجربیات تخصصی برای این برنامهریزی استفاده شود، هر پیشنهادی که وجود دارد را به ما منعکس کنید تا در برنامه لحاظ شود.
وی تاکید کرد: اولویت برنامه جامع گردشگری ایران به ترتیب در بخش آموزش، استانداردها و پایداری، بحث های مالی و جذب سرمایه، بازاریابی و تبلیغات، ویزا و تسهیلات ورود و خروج، مدیریت مقاصد، مدیریت تجربه و گردشگری روستایی و مسائل مرتبط با ذینفعان و جامعه محلی خواهد بود.
نوتاریانی افزود: در حوزه توسعه گردشگری ممکن است با برخی بخشها و یادستگاهها چالش داشته باشیم، یکی از نکات دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، مدیریت ریسک است، چرا که بحرانها و حوادث طبیعی ممکن است به وجود بیاید و باید برنامهای برای مدیریت ریسک داشته باشیم.
دست همیاری جامعه دانشگاهی را برای تدوین برنامه توسعه گردشگری می فشریم
دکتر ولی تیموری معاون گردشگری کشور در این نشست گفت: ایران امروز بیش از هر زمان دیگری مصمم است که صنعت گردشگری را توسعه دهد. همگام با تحولات گردشگری در دنیا شاهد تحولات زیادی در بخش دانشگاهی و خصوصی بودهایم و ما حتما از یاری همه بخش ها به خصوص دانشگاهیهای عزیز استفاده خواهیم کرد و آمده ایم که دست همیاری جامعه دانشگاهی را برای تدوین برنامه توسعه بفشریم و از همه عزیزان دعوت کنیم که همکار ما در این پروژه باشند و با همین نیت امروز با مساعدت ریاست محترم دانشگاه در دانشگاه وزین علم و فرهنگ حضور پیدا کردیم.
دکتر تیموری افزود: لازم است که بدانیم بعد از انقلاب اسلامی، در سال ۲۰۰۱ یک مستر پلان گردشگری با همکاری سازمان جهانی گردشگری تهیه شد که برای یک بازه زمانی ۱۵ ساله ترسیم شده بود ولی با توجه به پایان زمان این برنامه، ما به سازمان جهانی گردشگری اعلام کردیم که میخواهیم این برنامه را به روزرسانی کنیم و برای یک بازه زمانی ۱۰ ساله یک برنامه داشته باشیم و در این مسیر مذاکرات و ملاقاتهای خوبی را با مشاوران سازمان جهانی گردشگری داشتیم تا به یک نتیجه خوب دست پیدا کردیم.
معاون گردشگری کشور افزود: امیدواریم با کمک نظرات متخصصین دانشگاهی این برنامه با سرعت پیش برود و علاوه بر برنامه بینالمللی، اقدامات داخلی برای پیشبرد این صنعت در کشور با حضور عزیزان دانشگاهی و بخش خصوصی انجام گردد.
دکتر تیموری گفت: دانشگاه، ذینفعان حوزه گردشگری و بخش خصوصی و دستگاه های مرتبط در بازبینی برنامه توسعه حتما نقش خواهد داشت و اینجا هستیم تا نظرات متخصصین دانشگاهی را بشنویم و این روند این قدر ادامه خواهد داشت تا در نهایت بتوانیم اطلاعات وداده ها را برای تهیه یک برنامه جامع از مناطق مختلف گردشگری ایران جمع آوری کنیم و در برنامه استفاده کنیم تا کم ترین ایراد به آن وارد باشد.
معاون گردشگری تاکید کرد: تلاش شده بین ظرفیت های بین المللی و داخلی پل ارتباطی ایجاد شود و برای پیشبرد سریع برنامه، آماده برنامهریزی و هماهنگی با تمام بخشهای مرتبط با گردشگری و دریافت نظرات و پیشنهادات دانشگاهی های عزیز هستیم.
گردشگری باید در کشور ما فرابخشی باشد
دکتر سید سعید هاشمی- رییس دانشگاه و رییس انجمن علمی گردشگری ایران- گفت: گردشگری در کشور ما باید فرابخشی باشد و وزارت گردشگری وظیفه مهمی در مدیریت این فرآیند فرابخشی دارد.
وی تاکید کرد: در کشور ما مباحث فرهنگی و به طور خاص مذهبی پررنگ است و گاهی مسائل مذهبی از نگاه مردم، بخش خصوصی فعال در گردشگری و مراجع مذهبی با هم تفاوت های اساسی دارد و در موارد حاد ممکن است حتی به وتوی یک طرح یا برنامه منجر گردد که باید به این نکته مهم توجه گردد.
دکتر هاشمی افزود: نکته مهم دیگر درخصوص محدودیت منابع است که ضروری است با یک هدف مشخص و بر اساس منابع موجود اولویت بندی شوند.
وی تاکید کرد: شبکه سازی گردشگری در بخش تعریف و مدیریت وهمچنین چگونگی ارزیابی و نظارت و نحوه اجرا از دیگر نکات پراهمیتی است که باید در مرحله تدوین برنامه درنظر گرفته شود.
رویکرد فرهنگی و اقتصادی باید توامان در گردشگری کشور در نظر گرفته شود
دکتر ایمانی خوشخو- عضو هیات علمی دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ و رییس کارگروه برنامهریزی و توسعه گردشگری وزارت علوم گفت: افزایش محسوی تعداد رشتههای دانشگاهی گردشگری، تعداد اساتید و دانشجویان این رشته و تنوع رشتههای گردشگری از حدود یک دهه قبل تا الان گویای این امر است که توسعه علم گردشگری در ایران با رویکردی زیربنایی آغاز شده است و درحال حاضر این روند می تواند به حال برنامه توسعه گردشگری مفید ارزیابی گردد.
دکتر ایمانی خوشخو افزود: هر برنامه گردشگری باید پشتیبانی جامعه میزبان را داشته باشد و در کشور ما باید به این نکته توجه داشت که دو بال فرهنگی و اقتصادی می توانند گردشگری را پیش ببرند و نباید فقط رویکرد اقتصادی داشت که این نکته شاید در کشور ما پراهمیت تر از سایر نقاط باشد.
هیچ برنامه ای بدون مشارکت عملیاتی نخواهد بود
دکتر علی حسنی -عضو هیات علمی دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ- گفت: با توجه به این که تخصص اصلی من اقتصاد گردشگری است باید تاکید کنم که در حوزه اقتصاد برنامه ای که مشارکتی تهیه نشده باشد را اصلا برنامه نمی دانیم و تاریخ کشور نشان داده که هرگاه مشاوران خارجی در راس تهیه برنامه های ایرانی بوده اند با این که برنامه های خوبی ارائه شده ولی عملیاتی و پیاده سازی نشده است.
وی تاکید کرد: در گذشته صنعت سخت افزاری در حال شکل گیری بوده و در سایر صنایع شاید چالش های موجود کمتر باشد ولی در گردشگری یک طرف اصلی و مهم انسان است که تاثیرپذیری و تاثیرگذاری نسبت به برنامه یا مشارکت و عدم مشارکت آن ها تعیین کننده است.
دکتر حسنی گفت: بیتردید مشارکت تفکر ایرانی در تنظیم مستر پلن ایرانی، مشارکت مردمی، مشارکت متخصصین دانشگاهی و دست اندرکاران بخش خصوصی را می طلبد و بدون این مشارکت برنامه حتی اگر تدوین گردد، اجرایی نخواهد شد.
عدم تعادل فضایی کشور باید در تدوین برنامه در نظر گرفته شود
دکتر رضوانی-عضو هیات علمی دانشگاه تهران- گفت: در وزارت گردشگری اعتقادی به سند راهبردی نیست و این که آیا می توان آن سند را به عنوان سند فرادستی استفاده کرد یا خیر و یا حد تفسیر برنامه راهبردی کجاست؟ سئوالاتی است که پاسخ به آن ها مهم است.
وی همچنین به اهمیت تقدم و تاخر در نگارش طرح ها و سندها اشاره و تاکید کرد: باید واقعیت های استانی در تدوین برنامه در نظر گرفته شود و برنامه به قدری کلی و بزرگ نباشد که قابلیت اجرایی وعملیاتی نداشته باشد و عدم تعادل فضایی گردشگری نیز یک بحث مهم است که لازم است حتما مورد توجه قرار بگیرد.
موانع فرهنگی در تدوین برنامه باید در نظر گرفته شود
دکتر کروبی- مدیر گروه گردشگری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی- گفت: مجموعه های فرابخشی مهم ترین موانع توسعه گردشگری به شمار می آیند. کشورهای موفق در حوزه گردشگری با این صنعت به سایر صنایع پل زدند ولی باید دقت داشت که موانع فرهنگی مساله مهمی دربرنامه های گردشگری به شمار می آیند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علم و فرهنگ، در ادامه این نشست، اعضای هیات علمی و متخصصین گردشگری به مواردی چون درنظرگرفتن تنوع و حساسیت های قومیتی،ایدئولوژیکی و فرهنگی مردم ایران، درنظر داشتن پایه آماری و مشکلات مرتبط با آمار، ،فرآیند تبدیل منابع به محصول، لزوم طراحی مدلهای مسترپلن، مشکلات مرتبط با عدم تعادل فضایی در کشور، بهرهمندی از نظرات کارشناسی متخصصین و درنظرداشتن پیشرفت و توسعه علوم مرتبط با گردشگری نسبت به فضای اجرایی آن در کشور را مطرح کردند.